Daje se na znanje…

Udruga Bašćina ove je subote postavila obavijesnu ploču na lumbarajsko Donje blato s molbom da se ne beru lale. Službeni naziv ove rijetke biljke koja upravo cvate je rani tulipan (Tulipa praecox Ten.), a Donje blato je njeno najbogatije stanište u Hrvatskoj. Vrsta potječe s Bliskog Istoka, odakle je u 18. stoljeću prenesena u Europu.
S nadom da ćemo zajednički  pridonijeti očuvanje naše prirodne baštine, željeli smo potaknuti javnost da u lalama uživa u njihovom prirodnom okruženju jer ih se branjem opasno ugrožava. Ovo je, inače, prva u nizu aktivnosti kojom Udruga Bašćina već tradicionalno obilježava Dan planete Zemlje (22. travnja).
A za one koji nisu u mogućnosti prošetati Donjim blatom, pripremili smo fotografije.

Comments

  1. Lumbardian says

    Yes !!!!

  2. Lumbardian says

    -Zašto su vridne baščinice zasukale rukave i dobile žulje po rukama zabijajuč tu tabelu? Jer je lala opasno ugrožena i nalazi se na parceli koja se na katastarskon planu 1:2880 može još vidit samo uz pomoć povečala. Bili mi kreacionisti i virovali da je lale stvori Svemoguči ili darwinisti po čijoj teoriji je lale stvorila evolucija, svima nan je zajedničko da svako živo biče (vrsta) ima svoje misto i svrhu, da ima pravo da ne bude izbrisano sa lica Zemlje. Od amebe do gorostasnih čemprisa poj sv. Antoj. I to je ta biološka raznolikost. I treba zahvalit gospodaru što lozje ni pusti u kupinu i ledinu. Zato nemojmo gazit blato Donjega Blata vođeni genima prapovjesnih sakupljača plodova.

Speak Your Mind

*