Brojke i slova, dio treći

I eto ga, stigli su rezultati za deveti mjesec, pa možemo već imati jasniju sliku kako će 2010-a izgledati u odnosu na prethodnu godinu. U posljednjoj anketi na temu iznijeli ste pretežiti stav da je ovogodišnja sezona bila nešto lošija od prethodne i imali ste pravo ako bismo već uspoređivali ovogodišnjih devet mjeseci u odnosu na cjelokupnu prethodnu godinu. Za Lumbardu je za sada zaostatak  relativno niskih 1,5%  što će se do konca godine  malo stanjiti no podaci su već sada dovoljno mjerodavni. Gledajući četiri presudna mjeseca u godini iz  podataka DZS-a da se  primijetiti da su srpanj i kolovoz bili lagano bolji od prošlogodišnjih dok su predsezona i post-sezona nešto podbacili.  Govorimo o stagnaciji i možemo možda biti nezadovoljni.  Ipak  usporedimo li rezultate našega sela sa susjednom „glamuroznom“ Korčulom stvari ne izgledaju tako loše. Korčula je posrnula 14% što će naravno donekle nadoknaditi do konca godine (ipak se za 2010 radi o periodu do konca rujna), no stvari nisu baš blistave kada se vidi da pad rezultata u glavnom gradu otoka traje u kontinuitetu već dugi niz godina. Orebić, šampion turizma ovog našeg trokuta, uz manji pad (otprilike 4%)  još je uvijek relativno stabilan i naravno sa pola milijuna noćenja,  mala je sila ove regije.

Pa krenimo redom:
Lumbarda je kao što smo vidjeli u prvom članku na temu, a uostalom to i znamo, mjesto je od 1221 stanovnika i 2,11 postelja po stanovniku,te je po tome je parametru „najturističkije“ mjesto na otoku. Sezona pune popunjenosti je skromna od 45 dana, što je bila tema našeg drugog članka, a trend noćenja prethodnih godina relativno je stabilan. Rekordna godina (vidi graf na dnu teksta) bila je 2008. sa 124.650 noćenja, a najveći rast je zabilježen sa 2004 na 2005-u. (op.a. da li je to bila godina uvođenja paušala na porez?!). Broj noćenja po gostu u prosjeku je blizu sedam što  se također jasno iščitava iz  grafikona  u kojem bi skokovit podatak za 2010. trebalo ipak uzeti sa dozom rezerve jer se ipak radi o prvih devet mjeseci. Udio hotelskog smještaja u ukupnom broju ležaja u Lumbardi je manji od 30%. Zanimljiv je također podatak da se broj ukupno prijavljenih ležajeva (prema DZS-u) u Lumbardi nije mijenjao u posljednje tri godine.

Korčula, grad (općina) od gotovo 6000 duša, sa 1,09 ležaja po stanovniku, rekorder je otoka po broju noćenja (u 2009. to je 337.741). Preko 40% ležaja općine nalazi se u hotelskom smještaju i pripadajućim kampovima, tako da nije daleko od istine svojevremena izjava na HRT-u jednog korčulana, da tko kupi HTPK kupit će i pola Korčule. Mogli bi dodati i još gomilu dugova. Poslovanje HTPK kao što je svima već poznato, godinama je već izuzetno loše,  što se može vidjeti  već iz brojnih komentara gostiju, pa tako i cijeli turizam općine uvelike trpi. Od rekordne 2006.-e broj noćenja smanjio se gotovo za trećinu, a za sada nema signala da bi se trend mogao uskoro promijeniti. Vidjeli smo u prethodnom članku na temu da je sezona pune popunjenosti od 52,7 dana u općini Korčula ipak nešto duža nego u Lumbardi, no zanimljiv je podatak da turist u gradu provede najčešće manje od 4 noći.

Orebić kao šećer za kraj. Orebeach je općina od 4165 ljudi, manja dakle od Korčule i veća naravno od Lumbarde, a broji više gostiju od dvije navedene zajedno. Rekordna godina 2009.-a, sa 565.314 noćenja činila je gotovo 136 noćenja po glavi stanovnika. Više od rekordne korčulanske ’06-e sa 66 noćenja po stanovniku i lumbarajske sa 102 noćenja po stanovniku. Trend Orebića je stabilan, sa također izraženim skokom iz ’04 na ’05 kao u Lumbardi, a najveći je kuriozitet trajanje noćenja po gostu koje je za jedan dan duže od punog tjedna. Za sljedeći put ću morati provjeriti jesu li pretežni gosti u Orebiću Rusi jer za njih je poznato da ostaju dulje od prosjeka ostalih. Grafikoni u prilogu, a nastavak priče slijedi…

Kao aneks ovome članku dužan sam odgovor Lumbardijanu za kameru tj. aparat koji koristim za slikavanje i snimanje sadržaja za portal o kraju i zavičaju. Dakle fotke i snimci kao recimo ovaj u gornjem desnom kutu, prozvod su malog Panasonic Lumix ZS3 kojeg sam uzeo taman negdje u ovo vrijeme prije godinu dana i još me ne napušta oduševljenje. HD, široki objektiv, zoom x12, zumiranje moguće tijekom snimanja, stereo zvuk, user friendly”itd, itd. Što je najbolje aparat stane u džep od jakne, dakle bez borši, šaržera i sl. Pa eto ako  su Canon i Nikon, BMW i Mercedes za fotoaparate općenito ja bi rekao da je Lumix Porsche u kompaktnoj klasi. Danas se već nudi noviji model ZS7 (integriran GPS), a na amazon.com koji ima neku zanimljivu politiku izlaska ispod cijene preporuke proizvođaća može se u ovome trenutku naći za simboličnih 258 USD. Kasnije možda čak i poskupi kao prethodni (moj) model. U Europi je to model Lumix TZ10, u Hrvatskoj naravno duplo skuplji nego u US, dok je u EU koliko vidim cijena negdje na pola puta (Lumix TZ10). Osobno sam svoj model naručio preko prijatelja pomorca iz USA uz memorijsku karticu od 8 GB (sasvim dosta), al eto dobra je opcija za takve stvari ako imate nekog u Sloveniji ili možda u Njemačkoj, dok se ne dočepamo Unije, pa da imamo bar neki benefit. Toliko o “makinji”,a za kraj snimke zagorske viteške igre; snimka 1 i snimka 2

Comments

 1. Super članak! Sve pohvale

 2. Svaka čast Lutajućemu. Inspiriran njegovom poduzetnošću i pedantnošću, ja san i za Drage hoti napravi sličnu analizu, no u Zavodu za statistiku obrađuje samo općine (koliko duboko san uspi uć u statistiku).
  Ovo napominjem jer san tada uvidi koliko truda i zalaganja treba da bi se složi ovako dobar članak. Prikupljanje podataka, analiza, usporedba, izrada grafikona, tekst..
  Još jednom čestitke i zavidin Lumbardanetu na ovakon autoru. 🙂

 3. Lumbardian says

  Zahvaljujen se na informacijama iz aneksa. Uskoro putujen klapon u Sloveniju, pa možda nešto kupin. Uz svo uvažavanje ne mogu sakrit bijes za oni crtić. Još me ni prošlo. Dakle, pobjeđuje okrutna crna kraljica ! !

 4. di ćeš zavidit, budi ponosan…

  • Štel sam reć da bi i ja voli imati jednog takvog suradnika. Naravno da san ponosan.
   Ali skonta si ti mene 🙂

 5. TZO Orebic says

  Evo da pomognem podacima
  U Orebiću su najbrojniji posjetitelji, a ujedno ostvaruju i najveći broj noćenja Poljaci, nakon njih Česi, pa Nijemci.
  Rusi nam nisu ni u TOP10 dolazaka, ni noćenja.

Trackbacks

 1. […] put mjesečno. Oni koji su se malo kasnije uključili mogu pročitati ranije članke: prvi, drugi i treći na označenim linkovima, a mi danas nastavljamo sa osvrtom na udjele turista po zemljama tj. […]

Speak Your Mind

*