Brojke i slova, dio četvrti

Došli smo eto i do četvrtog dijela statistike u turizmu (posljednje ovogodišnje) koju objavljujemo kao što ste moguće primjetili u ritmu jedan put mjesečno. Oni koji su se malo kasnije uključili mogu pročitati ranije članke: prvi, drugi i treći na označenim linkovima, a mi danas nastavljamo sa osvrtom na udjele turista po zemljama tj. nacionalnostima. Kako bi stvar bila zanimljivija i stvorila malo jasniju sliku o trendovima, ubacili smo podatke za 2005. i 2009. godinu za usporedbu. Naravno kao i dosad, obzirom da nas prati sve više Orebićana i Korčulana, ponovo smo uz Lumbardu uvrstili navedene općine, a ovaj put ćemo samo malo okrenut redosljed. Dakle:

Orebić: kao što smo vidjeli ranije, općina koja po broju noćenja ima jednaku težinu kao Korčula i Lumbarda zajedno, od pola milijuna noćenja nešto više od jedne petine ostvare najbrojniji Poljaci. Broj Poljskih gostiju od 2005. se više nego udvostručio, dok su najveći pad (gotovo za pola) zabilježili Mađari. Njemci su i dalje drugi najbrojniji sa 13% i ipak osjetnim padom, dok su Talijani sa svega 3% zastupljenosti u jako malom broju usporedimo li podatak sa njihovom prisutnošću na otocima.

Korčula: Općina Korčula bilježi izniman pad broja Francuza kojih je otprilike tri puta manje nego 2005.-e godine, a znatan pad bilježi i broj Britanaca (gotovo za pola). Broj Talijana u relativnom iznosu (10%) ostao je nepromijenjen dok je u apsolutnom iznosu vrlo izražen i njihov pad broja noćenja (cca 50%). Rast noćenja zabilježen je najviše kod turista iz novih članica EU, gdje su najzapaženije Poljska i Slovačka iz kojih se broj gostiju otprilike utrostručio. Da li je stvar u marketingu, standardu, zahtjevima gostiju, moglo bi se raspravljati, jer promjene u Korčuli u zadnjih pet godina dosta su izražene.

Lumbarda: Možda nekako najkonzistentnija što se raspodjele postotaka tiče. Omjeri su tako u zadnjih pet godina za mnoge ostali nepromijenjeni. Gosti iz Slovenije i dalje prvi sa 15% te bitno povećani u apsolutnom iznosu. Narasla je također ukupna brojka Njemaca za impresivnih 60%, iako u odnosu na druge i dalje drže udjel od 12%. Kako sad to?! Pa lijepo, povećao se znatno i udjel “ostalih”, što bi rekao Henry “marsovaca” 😉 ,a povećao se znatno i broj Austrijanaca i Nizozemaca koji su ipak još dosta mali u relativnom iznosu. Sve u svemu rast dolazi uglavnom od starih članica EU izuzev Talijana kojih ima otprilike jednako no skratili su noćenja za nekih 20%, te Britanaca kojih je također nešto manje (op.a.vjerojatno vezano uz odlazak Nielsona). U grafovima ne stoje promjene u broju noćenja već samo omjeri., tj. relativne vrijednosti.  Dakle kao i do sada, slobodno komentirajte, izrazite stav, sugerirajte, a nastavak na temu naravno slijedi…

Comments

 1. ja bi iskoristi ovu priliku da dojavin domeniki da ja ništa nisan inaša, pa neznan što bi objavi. Bi bi se koji od 3 swm-a obada tega maila. Jer jedan ko nijedan, dva ko jedan, a tri su tri!!!

 2. Lumbardian Anonimni says

  Dali si spominja kruzere i kakvu ulogu oni igraju u svoj toj priči?

 3. Lumbardian says

  Ovaj anonymus san ja. Ni me zapanti kompjuter nakon popravka.

 4. Brojke se odnose isključivo na prijavljene goste. Pretpostavljam da se tu radi i o onima koji prenoće u marinama. Za kruzere koji noće u kanalu i sl. nisam siguran, al eto ako netko zna kako se njihovi putnici tretiraju za prijavu neka podijeli. Mene bi također zanimalo. Inače statistike o dolsacima kruzera koliko sam vidio također postoje, pa eto možda jednom i to bude tema iako kruzeri za Lumbardu možda i nisu pretjerano interesantni. Kad smo već na temu bilo bi vjerojatno zanimljivo znati koliko Lumbarda uprihodi npr. od jahti koje ne koriste marinu, a sidre se u akvatoriju Lumbarde.

  • Po pitanju kruzera lumbarda bi mogla dobro prospera samo bi se trebalo organizira pa judima sto doju ponudi čin se iskrcaju obilazak lumbarde(vinarija ,plaža, restorani i sl.) jer oni ostanu nažalost samo jedno popodne ,samo postoji problem jer in treba nekako dozna rute i ka točno dohodu za se boje organizira….

 5. ZA dovest kruzer i prosperirat na istima potrebno je pristaniste . Njihove rute i ostalo se dogovara iskljucivo s kompanijama koje moraju uvrstit Lumbardu u jednu od svojih destinacija a za to postic potrebna je raznolika ponuda i ono nesto sto bi njihovim klijentima bilo interesantno .. to sve zahtjeva bolju ponudu i organizaciju i definitivno pristojno pristaniste .

 6. kučka lapetanija says

  cruisers are loosers

Speak Your Mind

*