Bridge over troubled Majsan

fotka-uz-info-za-mostZahvaljujući sredstvima dobivenim od Ministarstva turizma, udruga Majsan nastavila je aktivnosti oko uređenja arheološkog lokaliteta u majsanskoj uvali Lučica. Paval Tasovac i Pere Šegedin iz obrta Alumetal izradili su i montirali most koji će olakšati pristup otočiću. Milan Vojinović stručnim je postupkom tretirao korijenje divljeg raslinja unutar samog lokaliteta, dok je krčenje preostale makije povjereno obrtu Borovac.
Sljedeći i najvažniji korak u prezentaciji majsanskih starina je konsolidacija i konzervacija zidova. Budući da ovaj postupak iziskuje znatna financijska sredstva, moguće ga je ostvariti jedino u suradnji s nadležnim institucijama.
Majsan je svjetski poznati lokalitet i izuzetno je značajan za proučavanje kasnoantičkog i ranokršćanskog razdoblja na istočnoj obali Jadrana. Kompleks građevina koje su danas u jako lošem stanju, nastao je vjerojatno već u rimsko doba, a korišten je sve do 16. stoljeća, kao postaja na plovnom putu i utočište mornarima. Ipak, najveći procvat Majsan je doživio u razdoblju kasne antike kada ga je nastanila zajednica redovnika okupljena oko štovanja kulta sv. Maksima po kojem je i dobio ime.
Udruga ovom prilikom želi zamoliti sve posjetitelje otočića da lokalitetu pristupaju s krajnjom pažnjom kako se njegovi trošni zidovi ne bi do kraja urušili. Ujedno pozivamo zainteresirane da nam se pridruže u daljnjim akcijama, jer samo zajedničkom brigom možemo sačuvati majsanske starine i prezentirati ih na ponos svih nas i naših budućih generacija.

Udruga Majsan

Speak Your Mind

*