Bajka na Bilin žalu

edvard8-lumbardanetRano jutro 16.08.1936, sv.Roko. Slavni razarači HMS “Grafton” i HMS “Glowworm” od oko 100 m dužine i 36 milja brzine obahodu otok Korčulu. Osiguravaju najlipši dil otoka di će doć engleski kralj Edward VIII u ljubavnon zagrljaju gospođe Wallis Simpson provesti najromantičnije trenutke svog kratkog kraljevanja. I stvarno, jahta “Nahlin” sa ljubavnicima, odbjeglim od aristokracije i visokog društva, prkoseći krutin običajima kraljevske fameje, baca sidro isprid Lumbarde. Kupaju se do podne pa odlaze u Grad vidit katedralu. Plan je 17.08 1936 odlazak u Dubrovnik u 10 ipo. Međutin, mimo protokola, kralj se čvrsto odlučuje na još jedno kupanje na Bilin žalu ko što se več čvrsto odlučio za abdikaciju. Kolika je privlačna moć Lumbarde, koji je to potencijal. Turistički raj, paradis na Zemlji. Kralj će se sigurno sjećati tog pitomog mista okruženog škojima i pješćanim plažama, vinogradima i borovima za cili svoj život, a na nama je da pokušamo u najromantičniju bajku XX stoljeća uvrstit Lumbardu koliko je to god moguče jer je priča potpuno autentična.

-By the Lumbardian

Comments

 1. moglo bi lako bi da je i slavi svetega roka, pa se 2 puta mora trizni umore.

 2. Zar ovo već nije bilo objavljeno ili sam ja zablesi!?

 3. Lumbardian says

  – U Lumbardi još živi predaja da je Kralj na sv. Roka zabala Stari bal. A kad je već zabala bal, onda se siguro napi baren kapje grka. Kad ja napravin svoj grk, nazvat ću ga “Edward VIII”, a ispod će malin slovima pisat: “kralj od po kugle zemaljske – pije vino sa pržine lumbarajske”. Plavac će mi se zvat “Simpson” po gospođi koja je nabrzinu zamantavala bogate muške glave. Matuško onda more stavit ključ u bravu.
  – Šalu na stranu jer nije jasno je li ovo sa kraljevin balom na pjaci sv. Roka maglovita legenda ili živa istina. Događaj je prevažan a da nebi bio zabilježen u nekoj kronici, na primjer u našoj župi, možda u Korčuli (nebi ti oni to dali), u Beogradu (nebi ti oni to dali) ili u Londonu (military inteligence). Da je imat vrimena pa malo čačkat, štogod bi se našlo. Samo malo za reklamu.

 4. možda za koju godinu doje i princ harry sa ženom… samo ako doje nece do u lumbardu nego na hvar ili brač..

  • Lumbardian says

   Prije će u Sarajevo, Prištinu, Afganistan itd…da ne ispadnen ksenofob, nego na Hvar, Brijune ili Dubrovnik

Speak Your Mind

*