Arti od konobe u 3VOLTA

arti-od-konobe1U ovo vrime od jematve, udruga Bašćina vas poziva na promociju kataloga Arti od konobe.
Katalog će predstaviti Sani Sardelić, kustosica etnografske zbirke Gradskog muzeja Korčula, u nedjelju, 13. rujna, u lumbarajskoj galeriji 3VOLTA, s početkom u 19 sati. Riječ je o nastavku projekta kojim udruga Bašćina nastoji od zaborava sačuvati ovaj važan segment lokalne tradicije. Sve je započelo s izložbom Arti od konobe u listopadu 2007., a nastavit će se izradom Rječnika tradicijskog nazivlja u vinogradarstvu i vinarstvu Lumbarde, za koji su udruzi već odobrena sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Comments

 1. Lumbardian says

  Winery moga ditinstva. Ni to bila inox apoteka. To su bili podrumi u hogwartsovoj školi čarolije. U ton mračnon carstvu teka je nektar a nikima je bi i narkotik. Vonjalo je po tufini jer je vlaga nagrizala inkarat a prastara crna mufina bi mi davala na alergiju. Paučina je bila prst debela i visila je jezovito niz gredu odma do pršuta. Vonjalo je i po sumporu i po smriki. Alkohol je bazdi. Oni što je ima ekskluzivu dopera kjuč od po kila za ojkrakuna vrata, moga je sebi priuštit solo party. Digo bi ga odalo ono padnuto teško krilo što ga je valo tisnu ramenon, crtajuči koncentrične kružne isječke na siromašnemu betunu, škripeći za despet. Teško je onda savlada pohlepu, očisti dvi slane. začini kvasinon iz koratilca a desno je bila kamenica su domačin uljen za zauli. I kapula se onde čuvala. Kad popije bukaru dvi javlja se oni oftalmološki fenomen ka svako oko podržava svoju sliku, a žiroskop u sridnjen uhu pobenavi ko busula kolo Jabuke. A onda su poj grede nalili betonsku ploču. To je bi početek kraja.

 2. Eeee bili su to lipi dani :)))………

 3. Vinko Lozić says

  Lipi dani, lipi, lipi moj mIRO. Ma bili smo puno mlaji, mladi, dica, zato sad sa sjetom govorimo o tim danima. A slušaj sad ovo. Za jedno dvadeset trideset godišć u budućnosti sidi pedesetogodišnjak i priča unucima o konobama iz njegove mladosti. ”E moja dico kad sam ja bi mladić vino se činilo od grozja a ne kako danas iz ovih prašaka i vode. To je bilo vino, mmmm kako je to vonjalo. Loze je bilo najviše u poju, a i na Donjem i Gornjem blatu. Bilo je i na Kladima i ništo na Podića. Svaka fameja činila je vino u svojun konobi uglavnom za svoje potribe i za goste. Prodavalo se tuta forca s dozvolama i bez dozvola. Gosti su kupovali, lokalo se što ću vam govori. Bili su to dani, lipi, lipi. Stari Franko Bire ima je veliku konobu s inox bačvama, hladi je mlado vino, bi je napredan u ono doba a vino mu je imalo poseban buke – divota. A bilo je tega još i u Cebali u Postranu i na Glavicu, u starega Bareta Zureta i u starega Rnceta Lovrića. Ćapavali su medaje za vino di god bi pošli. Ali, ali, nismo znali to sačuvat! Što ćete dico moja, prigazili su nas veliki agrokoncerni iz Europe. Mi smo onda imali svoju državu i zakone, bili smo svoji na svomu. A eto sad je dobro i ovo vino oj praška, ne treba više ni inoxa ni barika ni hidroprese. Ne triba vam ni kopa lozu. a ni poliva, ni sumpora, ni diza zaperke, ništa , ništa mili Bože.”

  Život je takav!!!???

 4. Lumbardian says

  -Pravi san lumbarjani i propito patin za jednon pravon spomen zavičajnon konobon – muzejon sa koratilima i ostalin artima. Nehoću betonski hybrid gustirne i garaže ili mutant mogazina, kokošinjca i apartmana kakvi su uobičajeni po selu. Patin i za starin gerkon, njegovin vonjon i opunon bojon starega suhega zlata i ne mogu me utješi nikakvi enolozi sa enzimima, katalizatorima, negativno nabijenin ionima, freonima i ostalin uronjivačima. Što će meni barrique? Eto in ga u Bordeauxu. Neka enolozi malo slušaju nas obične etiličare što mi hoćemo.
  – Patin i iman pravo jer budučnost je već počela, pa će nan droid Situejčfajv (C2H5OH) poće čini vino. Živi bili pa vidili.

 5. Lumbardian says

  Misto radnje – stari drveni maštil oj četera tolitra. Vrime radnje – nindi sedandesetih u setenbru. Dramatika radnje – mečila je grozje nogama a vestu je držala visoko skoro do kaznenog prostora. Reka san:”Me meni”. Več je to bi pravi muški bas-bariton. Zato ja volin arte oj konobe.

Speak Your Mind

*