Adio Stipane


Hoću, neću… Mogu, ne mogu… Pozdravit se s mojim susidom na Lumbardanetu ko što sam se uža pozdravit s pojedinim ljudima ili emocije ostavit za na Koludrt? Dvojba u meni… Prebolno… A želim… A ne mogu… A onda, javlja Stipe, 3. webmeštar iz Zagreba, a taman iza sprovoda, da ima iz arhive HRT-a kratki video iz 1994/95., u kojemu Stipan susid govori o Lumbardi, i da je možda prilika objavit ga. Odma sam zna da je to znak i da se moram oprostit od susida i na Lumbardanetu, znajući da tako izazivam nove suze, ali tako mora bit. Pokrenem video i začujem glas, još ga nema u kadru, samo glas se čuje, o Lumbardi priča. O grku, o Pržini… Kadrovi Lumbarde, sa svakim novim prisjećam se našega mista iz tog vrimena. Prije 22 godine! Još ni na fax nisam poša, dite… Ratno vrime, turizam u sferi znanstvene fantastike. I taman Stipan u videu s lipota Lumbarde priču okreće na stanje u turizmu, brojke, surova realnost i pojavljuje se u kadru. Ježi niz škinju, suze u oči… Susid Stipan, gledam ga, vidim Tončeta, pa neki Rankotov mot, pa zvuči ko Dobre. Više ni ne čujem što govori, živ je isprid mene. Takvog ga pamtim… Te njihove oči, hipnoza kroz suze. E moj Stipane…
Izgori si zdravje za tu firmu, a drugima je upravo došla 70 postotna subvencija države.
Voli bi opet na tren bit mali. Naš cili Koludrt, daleko od kvarta kakav je danas. Odgajani smo svi skupa. Nisam nikad zaboravi, niti ću, kad sam dobavi miće za čini petarde, a ti si me vidi kroz punistru di sam spremi, kako mi ništa nisi reka, niti me vika, niti prijavi ocu i materi i od svega učini bespotrebni problem. Samo si maknu miću i to je bilo to. Iz jednega tvoga pogleda i nakostrešenega brka sve sam razumi i razumim do dan danas. Kasnije smo je mi opet pomalo makli tebi i niko nikomu. E moj Stipane, dobri brko. Nikad te nisam ču da vičeš. Ne računan dovikivanje s Sloboton. Nadam se da ste se već našli tamo gore. Čuvajte nas, pa se jedan dan vidimo…
Adio suside…

Comments

 1. Domenika says

  Dragi Ante ,razumin tvoju muku jer sam i ja isto prohodila,da li da napišem štogo ili ne a ope kad sam napisala sve mi se to čini malo i nedostatno za se oprosti od tako velikega čovika kakav je bi dundo Stipe.Život je prolazan i danas jesi a sutra nisi ali u ovemu našemu kratkemu životu ima judi koji te činu bojim,koji tvoj život obogatu ,koji se brinu o tebi iz daleka a da ti to ni neznaš ,e a takvi je za nas bi dundo Stipe.
  Uvik kad bi se vidili njegov osmjeh i tete Terice pitanje :Kako ste,kako dičica ,vi se dvi dobro slažete ?neka,neka,uvik takve ostanite.Uz njih sam uvik znala da nas volu i da vodu računa i ako se ne družimo i malo se vidimo.
  Sve pišem a ništa mi se ne sviđa,ne nahodim prave riči za oda posljednu počast čoviku koji nas je svih puno zaduži.
  Možda nam svima može bi utjeha da je sad na bojemu mistu i da če mo se ubrzo svi tamo srest kako govori Ante ali ostaje sad ovo vrime koje trebamo živi i sječa se .
  Teško je i još če dugo tako bit jer tek če mo sad osjetit prazninu koju je ostala iza dunda Stipeta,tek sad kad projemo kroz Sutivan a njega ne bude u lozju s tetom Tericom,kad ujutro ne doje na kafu,kad…..
  Dragi dundo Stipe ,hvala ti za sve što si za nas učini,hvala za svaku lipu rič što si nam uputi i hvala ti što si postoja u našemu životu i bi dobra vila kad smo je najviše trebali
  Govori se da čovik ne umire dok god se ima ko njega sječa i dok se o njemu govori a mi če mo se zauvjek tebe sječa i nečemo dopusti da uspomena na tebe nestane.

 2. Simun music says

  Evo bio sam u bolnici u ne bas dobrem stanju pa ka saam dosa doma otvori sam lumbarda net i sto me udrilo u glavu Adio Stipe ali nisam odma promisli na slabo onda sam zva negoga i pita sam sto to znaci nisam moga doc sebi .Evo malo da napisem od momu starem kolegi .Mi smo bili stari skolski drugovi od njemu se nikada nije rekla slaba ric ni u skuli niti od nasih roditelja i nikad necu zaboravit njgovu majku i oca kada smo ludovali po sericu kako mali mulci ali njegovi roditelji nisu nikad vikali na nas pa bi cinili sto smo hotili .ali to je bilo samo u sericu.Moj druze kolega ,prijatelju pocivaj u miru .Zalim se fameji Sestanovic .Simun Music Gabre.

Speak Your Mind

*