Još jedna kiparska rođendanska

atelier-1930-mDanas je rođendan Frana Kršinića, kipara. Rodio se u Žabnjaku 24.7.1897, u kući koju je sagradio njegov djed. Majka je bila Marija Dračevac, a otac Roko Franje od Kršnića Tindira. Bio je prvo dijete mladih roditelja, poljoprivrednika i kamenara. Kako su tada Lumbarđani dobro zarađivali vadeći i obrađujući kamen, Roko je poslao sina u zanatsku kamenarsku školu. Frano se iskazao kao talentiran, pa je krenuo u Zagreb na Obrtnu školu. No, nije bilo više mjesta, te je produžio do Češke i čuvene zanatske škole u Horicama. Dobro školovanje za kamenoklesara je otkrilo kiparski talent, pa je Frano usred Velikog rata odlučio ostati u gostoljubivom okružju i studirati kiparstvo u Pragu. Izbjegavajući mobilizaciju zarađivao je klesanjem, te je uz dobre profesore puno naučio. Diplomiravši 1920. brzo se vratio u novu državu, malo u Zagreb, pa u Zemun. Napravio je desetke kipova, izložio na nekoliko izložbi, te je brzo bio zapažen. Meštrović ga je pozvao u Zagreb kao učitelja klesanja na Višu školu za umjetnički obrt, pa je od jeseni 1924. učitelj mladim kiparima. Puno je radio i gradio svoj izraz, stvarajući oblike koji su bili prepoznatljivi i dopadljivi. Sa tridesetak godina je bio siguran da je našao sebe, pa je dobro zarađujući polako i mirno gradio svoj kiparski svijet. Dobar u modeliranju pune plastike, otkrio je u ženskim aktovima pravu temu koja mu je omogućila da iskaže svoje klesarsko umijeće. Tako je u pola stoljeća modeliranja i klesanja izradio nekoliko stotina kipova, postavši prepoznatljiv i cijenjen u jugoslavenskom kiparstvu. Nekoliko radova finoćom linije i skladnošću oblika ulazi u sam vrh evropskog figurativnog kiparstva 20. stoljeća: ›Meditacija‹, ›Majčina igra‹, Kod kupanja‹.

Radeći isključivo u atelieru na Likovnoj akademiji u Zagrebu, ljeta je provodio u Lumbardi ribajući i uživajući u moru. Iako nikada nije zavirio ispod površine, dobro je poznavao što se krije uz dno i koja se lovina gdje može očekivati. Tako je rodno selo ostalo mjesto užitka i obnavljanja snage za zagrebački rad, kao neki tihi izvor nadahnuća i lijepih prizora. Današnji podsjetnik na to je njegov najbolji reljef, ›Ribari‹ iz 1931, postavljen sedamdesetih godina na zapadnu reprezentativnu fasadu Doma.

Jednom je poslao ocu u Lumbardu album sa fotografijama svih nastavnika na Višoj obrtnoj školi, pa tu sličicu ovaj put prigodno pokazujemo: ›Svom Tati Frano 1931‹.

Comments

 1. Lumbardian says:

  Baš mi treba ovakva biografija. Sa malo onomastike (već je korčulanima suvišna) boje razumiš velike lumbarjane. Tako možeš idealizira svoju Lumbardu, stvara mističnu sliku tega starega svita. U sebi. I bit ponosan. I znat objasnit. Bravo.

 2. hranitelj tijela says:

  alo webmajstori, danu napišite dvi tri riči o veeeeeelikoj zvijezdi toniju cetinskemu koji se ne može ni u Lumbardu po okupa bez tjelohranitelja
  ima za to lipa lumbarajska poslovica. a jada…
  bitno da su plemenske tetovaže po rukama

  • Molim vebmajstora da ovom glupanu obriše post!!!jer nema ljepše riči za njega!!!!

  • Stvarno lipo molim webmajstora da obriše ovaj komentar, jer me sram da može netko od “naših” bit tako primitivan!!!

 3. a ste sigurni da su to meni tjelohranitelji? i mislim stvarno, što to koga briga?

  • mikica says:

   a i to što si reka.Tony je prin nego je doša ima koncert u Splitu i Dubrovniku pa morebi su njegovi iz benda hahhahaha a i da su tjelohranitelji pa šta onda majko… Ovi cajkaroši mi stvarno dižu paru sa glupin izjavama….

 4. i baš se zure inaša za ostima probost titotovu sliku koja je osvanula na konzumu a? i to stari? neka proje vrimena i sanaderovu će isto
  to je oti mot

  • U Lumbardi
   na Kortu oj žala,
   ostima su
   izboli Maršala.

   Ive Zure
   i dva pomoćnika,
   šujkali ga
   kako razbojnika.

   Jadan Joze,
   što si nan dočeka,
   glavni te se
   činovnik odreka.

   Mlatili ga
   kako hobotnicu,
   a pod njin su
   odgojili dicu.

   Bužali ga
   u justa i glavu,
   učinili
   rabotu su pravu.

   Nakun metle
   ofendilo ga po ruci,
   jadan Tito
   sada si na muci.

   Pa je zaja
   osti oj stolara,
   kala ga je
   iz gori do trotoara.

   I kako je
   iskapula strehu,
   nastavi je
   mlati ga po tlehu

   Buža si ga
   i moraš se stidi.
   Životinjo,
   puno ti je vridi.

 5. dječak says:

  meni komentar ne smeta samo mi nije jasno čemu ta vrsta komentara ispod posta o Franotu Kršiniću. Možda kao paralela o stvarnim i umišljenim veličinama?
  a kad već pilaš webmajstore da urgiraju, baci pogled na ovo pa neka i tamo učinu da se izbriše

  “Onda sam otišo do Radio Dalmacije i tamo unutra sjedi Toni Cetinski na kauču i pije kavu, a kraj njega su ogromna dva nabildana istetovirana lika i nose tenisice one neke koje imaju rupe u džonu. I reko pa je li zbilja moguće da Toni šeta u podne po Splitu s dva tjelohranitelja, pa je li to potrebno. Shvaćam da Sanaderu trebaju, ali Toney eeej
  plemenske tetovaže eeej šuplji džonovi eeej ”

  http://www.djecaci.net/

  dakle primitivci koriste moć neta ma di god se nalazili a?

 6. Lumbardian says:

  Toni i jest zvijezda. Veličina u svon poslu. Po prodanin CD-ima. Po koncertima. Po temu kako piva. E, ka bi ja bi toliko velik u svon poslu. I pametan je čovik, pa duhovit, živi kreativac. I čini mi se da je muzički školovan. A zašto bodyquard ? Pa šalje poruku umišljenima da bar budu pristojni ako hoće razgovara ili popi piće sa njin. Samo pustimo čovika na miru. Nemomo ga zalati.

 7. di je Tony ta pop-zvizda, di ste ga vidili da mu uši izvučem, njemu i toj njegovoj dvojici mulaca… jope ću hi mora’ ispešta…

 8. Lumbardian says:

  Me meni. Medo Brundo. Junaka rodila mater lumbarajka. Viteza. Don Quijotea. Ajuto !!

 9. Điđi says:

  Koji primitivizam, samo se duboko nadam da je posljedica neke dječje nezrelosti a ne odraslog čovika….

Speak Your Mind